ВѢ́ДѢТИ, вѣм (вѣмь), вѣ́си, вѣсть (вѣст), вѣ́мы, вѣ́сте, вѣ́дят, несов.; Вѣдый, Вѣдущий (-ящий), Вѣдомый, Вѣдѣвший, прич., Вѣдяще, Вѣдуще, кратк. прич., Вѣдя, деепр. □ 3 л. ед. вѣдит; повел. вѣждь, -те. Слав. (во второй полов. века — преимущ. в риторических и архаизованных контекстах или в цитатах из церковных текстов ). 1. что, о чем. Знать, ведать (1) о чем-л. Твоего мужества и храбрствования в бранех, нетокмо аз извѣстен есм, но и сам царь о том добрѣ вѣсть. Кн. жит. 1705 709. Всяк вѣсть их имена они довольно громки Мы оных чтем труды и будут честь потомки. ПЩ 52. с придат. [Гарпаг:] Се младенец — не вѣм, что ми с ним творити. Кир (Р) 219. Вѣси, николи неутруждал тебя Отец всещедрый, безполезною молитвою. Рдщв Пут. 193. ◊ (Один, един, только) бог весть. Только богу известно. Только Бог ето вѣсть, Что в котомишкѣ есть: Да извѣстно тому, Кто несет котому. Сум. Притчи 312. ◊ Кто весть (с придат. вопрос.). Кто может предсказать, предвидеть. Кто вѣсть, угодно ли судьбинѣ Прибавить к нашей жизни миг? Капн. ЛС 174. Кто вѣсть, что рок готовит нам? Држ. Соч. II 197. || кого. Знать, быть знакомым с кем-л. Вопроси мя <вице-губернатор>: знаю ли я онаго Димитрия? мнѣ же отвѣщавшу: не вѣм, токмо не доброе слышу о нем. Д. Тв. 247. Аще и не вѣм тя, кто еси, господине честный: обаче .. уразумѣх, яко ты печешися очистити злонравие грѣшников. Жив. 161. || с инф. Уметь, мочь. Явственно и извѣстно .., яко вѣсть Гс҃дь бл҃гочестивыя от напасти избавляти. Буж. Нотенб. 7.
2. что и с придат. Сознавать, понимать; представлять; быть уверенным в чем-л. Кто бо вѣдый совершенно, яко власть от Бг҃а есть, сумнитися или вопрошати может о почести оной. Пркп. Ц. вл. 10. [Чужехват:] Вѣм Господи, яко плут и бездушник есмь. Сум. Опекун 26. ◊ В. себе. То себѣ вѣждь, сыне мой, аще и до поту поработаеши, от того не умреши, но еще и здравѣе будеши. Псш. Завещ. 146. | С отриц. Сам не вѣм чего желать, и чего желаю. Трд. СРС 53. Пчела, кто он таков и что, не вѣдя, Ужалила медвѣдя. Сум. Притчи 248. ◊ Не в. что делать. Древодѣля нѣкии на рѣцѣ погуби секиру свою. невѣдуще же что дѣлать, сѣдяше плачущыи на брегу. Притчи Э. 1700 40. | С двойным отриц. Кн.-слав. Оное <рассуждение> дерзну воврещи в пребогатая славы твоея сокровища, хотя и не невѣ́м, что подаянию двоих лѣптей есть подобное. Пркп. О мире 2.
3. что, с отриц. Не быть знакомым с чем-л., способным к чему-л. Уподобил Бог Иисуса, яко единаго за весь мир ходатая грѣшным нам .. послал бо его в подобии плоти грѣха, и невѣдѣвшаго грѣха, по нас грѣх сотвори, .. и с беззаконными вмѣнися. Пркп. СР III 93.
~ Бог вѣсть (что, кто, гдѣ..). См. Бог.
— Стил. САР1, САР2 сл.