НѢСТЬ, 3 л. наст, отриц. гл. быть; 1 л. нѣсмь, 2 л. нѣси. 1. Употр. как связка в составе именного сказуемого. По всему видно что ты нѣси сын церкве святыя, но противник и враг. Д. Тв. 56. Естьли обыкновение несть доброе, то такого и наблюдать не должно. Блэкстон I 191. Господи, согреших и несмь достоин помилования. Рдщв ПСС III 341. | В цит. (Рим. 13.1). Нѣсть власть, аще не от Бг҃а. Пркп. Ц. вл. 9.
2. Нѣсть, безл. предикат. кого-чего. Не имеется, нет кого-, чего-л. В Афонской же горѣ сего соблазна нѣсть, ниже чайки прилѣтают, ниже жены приходят. Афон. гора 93. Нѣсть точки на шарѣ земном, гдѣ бы не было гробницы, и песок, сочиняющий дно морское, покрыт трупами. Юнг Стр. суд 21. | В посл. Во многом глаголании нѣсть спасения. Брсв Посл. 22. ◊ Н. конца. [Ядова:] Смотритко какой безчеловѣчной, за что сѣк! Тут грѣха нѣсть конца. Суд. имян. 56. ◊ Н. числа. Велий Гс҃дь наш, и велия крѣпость его, и разума его нѣ́сть числа! Пркп. Полт. 2. Обманам моим нѣсть числа; ты рогат, как олень. Н. Эмн Роза 104. ◊ Н. чему с инф. Нечему. Тако бо совершися сия преславная побѣда, яко уподобитися нѣсть чему. Апофеосис <Посв.>. Яко всякая и малѣйшая косточка, имать употреблений своих двѣсти и осмьдесять, яже вся исчисливше, обрящутся пятдесят шесть тысящей: инѣ́сть ли чесому удивитися. Буж. Полт. 1.
3. Употр. в значении отриц. частицы не: 1) при наречии. Сказуют же <последователи секты маалуми>, яко сего души совершенства, свободнаго же ея, и во отлучении разумѣемаго дѣлания, инако получити нѣсть возможно, развѣ чрез умерщвление плоти. Кн. сист. 323. Нѣсть достоино: не такая вещь, чтоб о неи трудиться; не стоит ничего. ВЛ 678. 2) при относ. мест. ◊ Н. кому лѣть. с инф. Невозможно, нельзя. Сие же [и прочая здѣ] пишу не ради того яко да великим властелинам мал сыи в братии моеи артикулы владѣния опишу, .. но яко да сия, ихже мнози знаменитии людие в истинных и совершенных монархах требоваху и искаху. в Пресвѣтлѣишем и Великодержавнѣишем Монарсѣ нашем обрѣтающаяся покажу. и подробну убо сия исчитати нѣсть ми лѣть. Апофеосис 143.